Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kemence építés

Többen kérték, hogy a régi honlapon közölt kemence építését rakjam fel.

Előzmény: A leendő kemence egy tájház udvarán épül. A főnököm egy reggel azzal kezdte a napot, hogy építeni kellene egy nagyobb kemencét mert ami jelenleg a rendelkezésre áll az csak egy tepsi befogadására képes. Életemben nem építettem kemencét,--- majd megoldod volt a válasz. Lerakott egy sor téglát és azzal ment el, hogy valahogy így.

A képeken látható, hogy mi lett belőle.

A kérést most teljesítem. A képeket a képgalériába is felrakom mert ott lehet nagyítani is.

A kemence hagyományos anyagok felhasználásával készült.

kep-236.jpg

 

 

 

 

 

 

Mint a képen látható szükséges egy beton alap, az esetünkben ez egy lebetonozott üres terület. Az építéshez bontott téglát használtam. Célszerű szigetelést használni, hogy a tégla ne tudja felszívni a csapadékvizet.

kep-237.jpg

 

 

 

 

 

 

Kötőanyagnak szintén bontott vályogot használtam amit egy kádban előtte való nap beáztattam. Természetesen aki tud agyagot szerezni és szecskázott szalmával összekeveri az is jó.

kep-249.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

kep-244.jpg

 

 

 

 

 

 

Sajnos a feltöltésről nem készült fotó, az a lényeg, hogy valami tömör anyaggal legyen feltöltve. Az esetünkben üvegtörmelék lett berakva /összetört befőttes és egyéb vissza nem váltható üvegeket törtünk minél apróbbra./ A kemencés fórumon megy a vita, hogy hajdanán miért raktak üvegtörmeléket. Volt olyan vélemény, hogy azért mert egyébként befészkelnek az egerek, mások szerint azért mert nem tudtak mit kezdeni a sok üveghulladékkal. Szerintem baromság mindkettő, egyszerűen az a lényege, hogy egy hőtároló réteget képezzünk. Ez lehet sorban rakott tégla vagy vastag vaslemez vagy akár síküveg. Minél tömörebb annál jobb. És még egy lényeges dolog van,-- az ajzat tégla alá csak annyi homokot tegyünk ami feltétlen szükséges /2-3 cm/ mert a homok laza és nem tudja olyan jól átadni a hőt. Ide feltétlen régi  nagy méretű téglát használjunk mert a mai téglák nem bírják a hőt és szétrobbannak. A házi kemencéknél a mai világban már samott téglát használnak, ez tökéletes de sajnos elég költséges.

kep-245.jpg

 

 

 

 

 

 

A kemence ajtajának keretét betonacélból készítettem, a kéményajtó keretét pedig szögvasból .

kep-250.jpg

 

 

 

 

 

 

A képen a főnököm látható, mivel volt olyan rendes, hogy rám bízta eme nemes feladatot így a precíz munkát meghagytam számára. A kemence tűzterének aljzatát nagyméretű régi téglával borította és a végén síkba csiszolta egy téglával. Ez azért szükséges mert egyébként a tepsi megakadhat.

kep-263.jpg

 

 

 

 

 

 

Mivel elkészült a kémény alapjának kialakítása elkezdtem a kemence falazatát. Mint a képen is látható ezt szintén bontott kisméretű cserépből készítem. A cserepet 3 felé vágtam és ezt szintén agyaggal építettem be.

kep-267.jpg

 

 

 

 

 

 

Folyamatosan szűkítve haladunk a sorokkal, a cserép külső széle alá több sarat rakunk, hogy befelé haladjon a sor.

kep-278.jpg

 

 

 

 

 

 

Ezen a képen látszik a rétegződés és a szűkítés.

Sajnos a kémény szűkre sikerült  a kevés tégla miatt, a fotón is látható, hogy milyen kormos a kemence eleje. Ezt a következő évben úgy javítottam, hogy mellé építettem még egy kéményt. Sajnos a régit nem tudtam bővíteni mert gyári habarcsba raktam és nem tudtam lebontani. A másik kéménnyel megoldottam a problémát most már nem csap ki a láng és nem is füstöl. A kemence megtekinthető Gyomaendrődön az Endrődi tájház udvarán. Fűtésre kenderszárat és gyümölcsfa gallyakat használunk. Az utolsó képeken a végtermék látható.