Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hajómodell építés

Üdvözlök mindenkit aki belekezd egy modell építésébe!

Kezdjük teljesen az elején. Első lépés, mire szeretnénk használni a modellünket. Magunk szórakoztatására vagy versenyzésre. Ha magunk szórakoztatására akkor teljesen mindegy milyen modellt választunk. Ha versenyzésre akkor már több szempontot is figyelembe kell venni. Igaz azt elfelejtettem az elején, hogy csak élethű hajómodellekkel foglalkozunk.  Ez az F-2 és az F-4 kategória. majd erről bővebben írok még. Az F-2 kategóriáról elöljáróban csak annyit, hogy az  F-2 A kategória 900 mm hosszig. az F-2 B kategória 900-1400 mm-ig és az F-2 C kategória 1400 mm-től.

Itt kezdődik a modellező dilemmája, hogy melyik méret a jó, tapasztalatból mondom, hogy a leg kezelhetőbb az F-2 B kategória. Méretileg még könnyen szállítható és a technika is viszonylag jól fér. Az F-2 A kategória kis méretű, nehezen fér bele a technika és ha szeles az idő a versenyen akkor akár meg is merülhet vízzel ha nincs precízen leszigetelve a fedélzet. Az F-2 C kategóriánál nincs helyprobléma a hajótestben és nem gond a hullámos víz sem viszont körülményes a szállítás és a súlya miatt a vízre tétel.

Természetesen ki erre ki pedig arra esküszik. A modellezési ágak közül ez a legolcsóbb kategória, viszont ez a leg munkaigényesebb is. A legegyszerűbb hajómodell bekerülési költsége 50 ezer Ft környékén lehet. Természetesen ez függ a beépített anyagtól és technikától.

2017 november  7.

Akkor kezdjünk bele. Az előzőekben leírtak alapján eltervezzük, hogy milyen jellegű és méretű hajót szeretnénk építeni. Tervrajz beszerzés,--- ez még a mai világban sem egyszerű eset. A régi modellezés újságok mellékleteként megjelent tervrajz, ezeket modellezőktől lehet beszerezni. A jobb rajzok az NDK modellezés, a Lengyel modellezés és a Csehszlovák modellezés mellékleteként jelentek meg. Ezek részletesek és esetleg fotókkal is illusztrálva vannak ami nagy segítség. A nagyítás ma már nem probléma mert vannak másolószalonok ahol 600-800 Ft /m áron másolnak nagyítanak. Van a másik lehetőség ami költségesebb, Németországban van egy cég amelyik tervrajzokat forgalmaz, innen is lehet rendelni.

Itt lehet keresgélni.

http://search.r99sales.de/sale.modellbauplan.html?searchstring=modellbauplan&last_update=2016-02-07&_utmk=4ffdb2b36b97a462ae01cafdfc411213ce17c788905a058a2517b0af2df261a5&_utmm=amRjLWRlX0RFLXI5OQ%3D%3D&_utmc=209506884237&_utms=&_utmmt=b&gclid=Cj0KCQiArYDQBRDoARIsAMR8s_SiDeEb0Z3wsLddn473VPRuMJfDFz2OJ-OHAo6WocrIWTTnw936HM4aAlO5EALw_wcB

2017 november 26.

Mint már arról korábban írtam nem egy hanem több hajómodell építését fogom közölni, a teljes részletesség mellőzésével.  A fotókon látható a tervrajz ami alapján építi a modellező. A bordák kivágása lombfűrészgéppel és az építődeszkára való felpakolás látható.

2017 december 24.

A palánkolás látható a képeken és poliészter bevonás üvegpaplan erősítéssel.

Régebben a palánkolás lecsiszolása után vászonfeszítő lakkot és vékony selyemszövetet használtunk de ez idővel csak száradt és sok helyen meglátszottak a lécek. A mai világban már műgyantát használunk mint a képen is látható. A régebbi modelleket is lecsiszoljuk és a hajótesteket ezzel a technikával újítjuk fel.