Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dobkályha készítés

2022 január 23.

Itt egy dobkályha készítését mutatom be.

Ezt a típusú kályhát már évtizedek óta használják elsősorban műhelyekben. Mivel nem esztétikus és a megtöltése elég sok szeméttel jár így egyéb helyeken nem alkalmas. A fűtés teljesítménye nagyon jónak mondható. Fenyő forgáccsal kb 4-5 óra az üzemideje, fűrészporral 7-8 óra. Természetesen ez a szabályzástól és a huzattól is függ. A modellező klubban évek óta használjuk, 80 nm területet befűti.

A műhelyemben nem volt fűtés így csak nyáron tudtam dolgozni, ezért most építek egy újabb kályhát mivel ingyen tudok forgácsot szerezni. A kályha olyan jól dolgozik, hogy begyújtáskor 3-4 percig látható egy kis füst utána szinte semmi. Az égés felülről indul és a levegő nagy része felül jut a tűztérbe.

És most lássuk az elkészítés menetét.

dscf2568.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alap egy abroncsos 200l-es hordó, az abroncs nélküli is jó de annak rövidebb az élettartalma mivel vékonyabb lemezből készül.

dscf2606.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Első lépésként körülvágjuk a felső gyűrű alatt kb 8cm-re  majd ezt a részt belülről kalapáccsal addig nyújtjuk, hogy az a hordóra kb 1cm-re rá illeszkedjen. A nyújtást célszerű egymástól 10cm-re elhelyezett 2 rönkfán végezni. Ha ezzel végeztünk akkor a képen látható módon 2 fogantyút alakítunk ki amit a gyűrűhöz hegesztünk. Ez azt a célt szolgálja, hogy a kályha töltésekor le tudjuk emelni a fedelet. Majd kialakítunk 3 illesztést, ez azért szükséges mert általában ezek a hordók a használat során deformálódtak és csak ott illeszkedik jól ahol pont irányban van amit levágtunk.  Azt elfelejtettem, mielőtt levágjuk a tetejét egy filccel célszerű függőleges vonalat húzni így pontos lesz ilyenkor az illesztésünk. Én a fedélhez csavart hegesztettem az alsó részhez pedig anyát, de megfelel a gömbvas és a cső párosítás is, a lényeg, hogy ne legyen szoros az illesztés mert akkor nehéz lesz a helyére rakni a fedelet.

 

 

dscf2626.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hátsó részen kivágjuk a hordót a füstcső csatlakozásának megfelelően, a fedéltől kb 4-5 cm-re. Ide behegesztünk egy stucnit a füstcső méretéhez igazodva.

Közben a fedél közepén a levegő bevezetésére behegesztünk  egy vascsövet amihez keresünk egy olyan csövet ami könnyedén mozog benne mert ezzel lehet majd szabályozni az égést. Az átmérőket majd leírom mert sajnos nekem sem sikerült elsőre. A klubban magasabb a kémény ami nagyobb huzatot eredményez, nekem itthon kisebb átmérőjű csöveim voltak és sajnos nagyon lassú lett az égés. Már javítottam és jó lett, ezt  mindenkinek ki kell kísérletezni, hogy milyen a jó. Célszerű a nagyobb méretet használni mert utólag könnyű egy elzárót készíteni a csőre.

 

 

 

dscf2610.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez az alap kályha amit már évtizedek óta használnak, egy szépséghibája van, hogy menet közben nem lehet a tűzre rakni. Az egyik ismerősöm ezt tovább fejlesztette és készített rá egy ajtót, így amikor már elég nagy a tűz bármilyen éghető anyagot rá lehet rakni. Olyan tuskó amit nem lehet széthasítani vagy különböző gyökerek vagy ágapríték ezek mind eltüzelhetők vele és így tudjuk növelni az üzemidőt.

 

 

 

dscf2631.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hordó alján készítünk 7-8 furatot másodlagos levegő bevezetésére, ezek 6-8 mm átmérőjűek és a hordó közepére fúrjuk.

 

 

 

dscf2608.jpg